Välkommen till en konferens om drönare för svenskt skogsbruk

Välkommen till en konferens om drönare för svenskt skogsbruk. Vad har hänt och vad är på gång med drönare i svenskt skogsbruk? Vad kommer vara möjligt inom nära framtid?
Startdatum: 2018-06-13

För mer information, se följande länk: https://www.skogsstyrelsen.se/sjalvservice/skogstraffar/CourseDetails/?courseOccasionId=3425266

Reklamskapare

Hej medlemmar!

Vi söker en medlem som är intresserad av att skapa reklammaterial åt föreningen. Du får gärna ha dokumenterad erfarenhet av layout och design. Vänligen kontakta styrelsen för mer information.

Sökes – webbutvecklare/webbdesigner

Hej medlemmar!

Vi söker en webbutvecklare/webbdesigner bland våra medlemmar som vill förnya vår hemsida och ge den nya funktioner. Du bör ha goda kunskaper i CMS-verktyget WordPress samt grafiska verktyg. Du kommer att koordinera ditt arbete tillsammans med andra i styrelsen samt dokumentera projektet. Har du meriter inom webbutveckling och känner att du har tid och möjlighet att arbeta med ett webbprojekt, vänligen kontakta styrelsen för mer information.

Erbjudande släckspray

Unikt medlemserbjudande!

För att fira framgångarna med vårt arbetet gällande förändringarna för kommersiella UAS operatörer, vill UAS Sweden tacka alla medlemmar för ert stöd med följande erbjudande. Mot endast fraktkostnad får alla medlemmar ”gamla som nya” en special brandsläckare för lipobränder. Normalpriset för dessa brandsläckare
är ca 600:- i butik, men ni betalar endast pack & porto på 100:-.

För beställning sätt in 100:- på vårt Bg 648-8555 eller via Swish 1230411850
Skriv Brandsläckare och medlemsnummer. Skicka ett mail med ert medlemsnummer och leveransadress till medlem@uassweden.org så kommer brandsläckaren inom kort.
(Önskas fler släckare kan dessa köpas för 400:-/st. + frakt. Då UAS Sweden ej är momsredovisningsskyldig kan köpare ej dra av moms, men vi tror att vi ändå kan vara billigast).

Vi räknar även med att kunna leverera en större släckare till ett pris av ca. 3.400:-/st. + frakt.

UNIKT MEDLEMSERBJUDANDE!

Styrelsen UAS

Årsmöte 2018

Hej på er.

Ett minst sagt händelserikt år har gått sen vårt senaste årsmöte då vi höll till i Karlsborg.

Årsmötet om 2 veckor hålls i Solna hos ÅF som så välvilligt ställt lokal till förfogande för UAS Sweden.

Förutom sedvanliga årsmötesförhandlingar kommer vi att diskutera hur vi ska definiera våra medlemskrav då regelverket vi flyger efter ändras nu 1:a februari.

Välkomna alla medlemmar till årsmötet 2018.

Per Nilsson Ordförande UAS Sweden

Lagändring

Den 1 augusti 2017 sker en lagändring i kraft som innebär att privatpersoner och företag kan fotografera utan tillstånd från länsstyrelsen. Undantaget gäller inte myndigheter. Har du sedan tidigare tillstånd från länsstyrelsen för kameraövervakning med drönare så upphör de att gälla.

För dig som fotograferar/filmar med drönare så måste du nu följa reglerna i personuppgiftslagen. Datainspektionen är tillsynsmyndighet över personuppgiftslagen, så det går att vänta sig till dem ifall du har frågor.

Det kan även krävas andra tillstånd för att fotografera/filma med drönare, t.ex.:

* Tillstånd från respektive flygplats för flygning inom dess kontrollzon.
* Transportstyrelsen ifall du flyger på uppdrag eller tjänar pengar på din flygning.
* Lantmäteriet (och i vissa fall Sjöfartsverket) enligt lagen om skydd för geografisk information.

Kameraövervakning drönare

Det ska bli möjligt för företag och privatpersoner att använda drönare (obemannad luftfarkost) med övervakningskamera utan tillstånd.

Lagändringen börjar gälla den 1 augusti 2017.

Länk till mer information om riksdagens beslut: http://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/arende/betankande/kameraovervakningslagen-och-mojligheterna-att_H401JuU31

Elmia Wood 2017

Elmia Wood avslutades igår lördag och det är världens största branschmässa inom skogsnäringen.

Nytt för i år var att mässan skulle ha en ny avdelning enbart med drönarteknik då skogsbranschen redan börjat använda drönare till besiktning och inventering.
Det var Urban Wahlberg på Wabema / UAS Forum som skulle organisera Drone Zone på Elmia Wood.

UAS Sweden fick en förfrågan om vi ville ställa ut på mässan med en mycket förmånlig prislapp på montern under förutsättning att jag tog med mitt stora flygplan och ställde ut det som dragplåster i Drone Zonetältet. Det var Gustav Gerdes och jag från styrelsen som representerade föreningen och även Stig Olsson var på plats vissa dagar. Det var bl.a folk från branschen, Skogsstyrelsen, Linne’universitet, Linköpings Universitet och såklart Transportstyrelsen.

Vi gjorde även en hel del flyguppvisningar på gärdet bakom mässtältet och det drog alltid mycket folk samt att jag fick möjlighet att hålla föreläsning för alla besökare om min insats vid skogsbranden i Garphyttan.

Övriga föreläsare var bl.a Anton Holmberg från Skogsstyrelsen, prof.Per Frankelius och prof. Åke Silvertun från Linköpings Universitet. I ärlighetens namn var det lite svårt att få besökarna intresserade av UAS Sweden då ca 70 % var från andra länder än Sverige. Dom flesta tittade bara på mitt flygplan och inte minst Gustavs massiva Y6 multikopter på 19 kilo. Vi fick i alla fall möjlighet att visa upp att vi finns, inte minst för dom myndigheter som hade personal på plats under mässan.

Med vänlig hälsning Per Nilsson Ordförande

Exklusiv medlemsförsäkring

Till alla medlemmar i UAS Sweden har Adekvat Försäkring, i samarbete med försäkringsagenturen RiskPoint, tagit fram en komplett och skräddarsydd försäkring. I den här exklusiva medlemsförsäkringen ingår Flygansvar och Kasko för skador på drönaren och påhängsutrustning som kameror eller annan teknikutrustning. För mer information, se sida Försäkring.